RELAAS

 

Wat een bijzonder jaar is het al geweest. Een vreemd jaar natuurlijk, ook voor Relaas, maar tegelijk is het een periode waarin we onszelf verder uitvinden. Het Coronavirus heeft ons het mooiste wat we doen - goede verhalen vertellen en met mensen samenkomen om er naar te luisteren en erover te praten - afgenomen. Maar gelukkig bestaat ons team uit zo’n twintig vrijwillige enthousiastelingen die - zeker nu - verhalen willen blijven brengen. 

 

Na de eerste week van de lockdown hebben we besloten om elke zondagavond digitaal een verhalencarrousel te organiseren. Mensen konden via zoom inloggen, een verhaal van 5 minuten vertellen, en zo schoven we door. Dertien weken lang hebben we dat gedaan en hebben we samen enkele honderden mensen bereikt. Het toont voor ons aan dat mensen nood hebben aan verhalen om de werkelijkheid te ordenen.

 

Toen de maatregelen versoepelden ging de carrousel terug op een lager pitje draaien en hebben we eindelijk tijd kunnen maken voor een project dat al lang op ons verlanglijstje stond: we schreven een boek! We selecteerden 20 topverhalen uit onze podcast, Brecht Herman vertaalde ze naar papier, Leslie Saurus maakte er tekeningen bij en Borgerhoff en Lamberigts gaf het uit. Best spannend, ook financieel, maar de prijs die we vorig jaar als tweede laureaat mochten ontvangen hielp ons om het financieel risico aan te durven.


Tenslotte staan er meer nieuwe samenwerkingen op ons programma dan ooit: zo geven we cursussen live storytelling, breiden we onze werking uit in Gent en Antwerpen, zetten we voet aan wal in Brugge en helpen we her en der podcasts maken.

 

We missen de live vertelavonden wel enorm en bekijken nu hoe we die warme momenten van vertellen en verbinden kunnen blijven organiseren, zeker tijdens de ongetwijfeld lange winter die eraan zit te komen. Want daar blijft het hart van Relaas toch liggen.

 

( artikel De Morgen )