Laureaten editie 2019

Wie zijn de drie laureaten van editie 2019 ?

 

PROCLAMATIE 25/11/2019 :

 

 

1) De eerste laureaat, winnaar van editie 2019 van de Karen Vernimmen-prijs :

 

                                                  MIRA BRYSSINCK

 

Mira Bryssinck is een jonge actrice en beginnende theatermaker. In 2019 bracht ze haar eigen stuk 'Glory Box' als monoloog op de Gentse planken, een voorstelling over eenzaamheid en het zich opgesloten voelen. Naast haar eigen artistieke traject wil Mira ook een langdurig parcours met andere kunstenaars en theatermakers uitbouwen. Zo werkt ze momenteel met haar generatiegenote Laura Vroom aan een voorstelling over empathie. Als ondersteuning voor andere jonge theatermakers richtte Mira onlangs het platform 'Par Hasard' op samen met Laura en met Fred Libert, een kader waarin jonge makers hun experimenten op een publiek kunnen loslaten. Mira ijvert om van dit platform een permanente structurele werking te maken in Gent. MEER info...

 

Jury : "Mira, je hebt een grote indruk gemaakt op de jury door je engagement, je durf, je vastberadenheid, en je veelzijdigheid. We hebben niet enkel de actrice Mira Bryssinck leren kennen, maar ook de diepzinnige tekstschrijver en theatermaker in jou. En daarbovenop sprak je met veel gedrevenheid over je wens om aan jonge theatermakers een platform te geven. Dit getuigt van sociale betrokkenheid en toont jouw liefde en inzet voor het hedendaagse theater en zij die het vorm geven, nu en later. Jouw traject kenmerkt zich door een volwassenheid in de zoektocht naar wat je wil betekenen voor jezelf en voor anderen. De Karen Vernimmen-prijs gelooft in wat je doet en wil je motiveren om je dromen te blijven najagen en om je waardevolle intenties te realiseren."

 

--> filmpje MIra bryssinck

 

                                                   Mira Bryssinck 19

 

 

 

2) Tweede laureaat 2019 : RELAAS.

 

Geboeid door de schat aan verhalen die in de Gentse cafés worden uitgewisseld, besloten drie vrienden in 2015 het project "Relaas" boven de doopvont te houden. Maandelijks organiseren zij in Gent en in Antwerpen vertelavonden waar telkens vier verschillende mensen een waargebeurd verhaal vertellen voor een beperkt publiek in een huiselijke setting. Deze verhalen zijn tevens op weekbasis te beluisteren via een podcast. Sinds 2015 is het collectief van Relaas gegroeid naar 14 vrijwilligers, die op zoek gaan naar mensen met een opmerkelijke belevenis die ze zelf willen komen vertellen. In die tijd zijn reeds meer dan 100 verhalen de revue gepasseerd, vrolijke en triestige, ernstige en luchtige. Telkens met de bedoeling om te delen, niet om te oordelen of veroordelen. LEES MEER...

 

Jury : "Jullie brengen entertainment dat origineel is in z’n eenvoud. Jullie scheppen een kader waardoor één van de oudste kunsten, het vertellen van verhalen, op een pure manier tot bij de mensen wordt gebracht. Tegelijkertijd gebruiken jullie ook één van de modernste technologieën, de podcast, om de verhalen te verspreiden. RELAAS staat in voor een duidelijk concept, laagdrempelig en toegankelijk. Jullie wenden je organisatietalent aan om anderen, de vertellers, te doen openbloeien. Zij krijgen van jullie de steun en de motivatie om wat hen boeiend maakt te delen met de medemens. Dit initiatief zou wel eens een nieuwe hype kunnen worden, tot ver buiten Gent en Antwerpen."

 

--> filmpje 'RELAAS'

 

 

 

3) Derde laureaat 2019 : VITO.

 

Het in 2017 opgerichte 'Vito' is een band afkomstig uit Gent waarvoor Vito Dhaenens alle liedjes maakt, vertrekkend vanuit enkel een akoestische gitaar. Vito luisterde in zijn jeugdjaren talloze uren naar zijn geestelijke opa Bob Dylan en naar Neil Young, en dat resulteert in een eigen muziekstijl die hij zelf geen 'americana' maar 'belgicana' noemt. Niettegenstaande 'Vito' uit jonge twintigers bestaat, is de melancholie nooit ver weg in hun nummers. Afgelopen winter brachten ze hun eerste EP "Man With Feelings" uit. Daarnaast treden ze op over heel Vlaanderen, afgelopen mei nog in de AB als voorprogramma van dEUS. In maart 2020 willen ze een tweede EP aan het publiek voorstellen, met release-shows in de Gentse Handelsbeurs en in de Roma in Antwerpen. LEES MEER...

 

Jury : "De jury heeft jullie tot derde laureaat gekozen gezien jullie talent en omwille van het groeipotentieel dat ontegensprekelijk in de groep aanwezig is. In deze belangrijke fase in jullie traject wil de Karen Vernimmen-prijs haar geloof uitspreken in jullie mogelijkheden en een extra duwtje in de rug geven. Jullie zijn een 24-karaats-exponent van de sterke Gentse muziekscene en jullie schrijven vastberaden verder aan jullie eigen verhaal, met een verbluffende live-reputatie als visitekaartje. We kijken er al naar uit om jullie te zien opklimmen naar grotere podia en grotere roem."

 

--> filmpje 'VITO'

 

 

Jury 2019 = Katrijn Govaert, Tomas Raeymaekers, Danny Claeys, Chantal Vander Beken, Roland Vernimmen, Filip Vandevoorde.

 

 

 

Winnaar Publieksprijs 2019 : VITO

 

 

                                                                                                    (Gent, 25 november 2019)

 

 

 

Bekijk hier de foto's van de prijsuitreikingsavond.

 

wie waren de 10 genomineerden ? ...

 

 

De organisatie dankt alle kandidaten van jaargang 2019, prijst hen voor hun waardevol werk, en spoort hen aan zich verder te blijven inzetten ter versterking van de Gentse amusementssector.

 

 

 

 

 

                     Finallogo Belfort Restaurant High